Słodka tarta o nieregularnych chrupiących brzegach, z cienką warstwą dojrzewających w słońcu słodkich, świeżych truskawek, posypana chrupiącą kruszonką to świetny pomysł na szybki w przygotowaniu sezonowy deser.
60 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
270g mąki pszennej
125g margaryny lub masła
1 całe jajko
1 żółtko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
szczypta soli
Galette z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić na plasterki. Owoce przełożyć do miski, dodać cukier, mąkę ziemniaczaną i całość dokładnie wymieszać.
2.Kruszonka:
Margarynę, mąkę i cukier wymieszać, rozetrzeć palcami aż powstaną okruchy kruszonki.
3.Ciasto:
Wszystkie składniki ciasta przełożyć do dużej miski, posiekać siekaczką
i zagnieść na jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na około 30minut. Po tym czasie schłodzone ciasto przełożyć na blachę do pieczenia wysmarowaną margaryną i wyłożoną papierem do pieczenia, rozwałkować na kształt koła o średnicy około 35cm. Środek ciasta wyłożyć wcześniej przygotowanymi truskawkami, pozostawiając przy brzegu około 3-4cm marginesu. Pozostawiony margines zawinąć do środka delikatnie dociskając, posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem.
4.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-35minut.
Tartę ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Komentarze