Foccacia z cebulką i rozmarynem

5 (143 ocen)

Pyszny włoski placek z dodatkiem cebulki i świezego rozmarynu :)

Składniki:

  • Ciasto:
    - pół kilo mąki pszennej typ.650
    - ok 10gr drożdży
    - 50 ml oliwy z oliwek
    - solidna łyżka soli
    - łyżeczka cukru
    -250g ciepłej wody

    Nadzienie:
    - 4 duże cebule
    - 1łyżka brązowego cukru
    - 2 gałązk1 świeżego rozmarynu lub łyżka suszonego
    - sól
Wystaw ocenę:

5 (143 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Foccacia z cebulką i rozmarynem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początek ciasto . Drożdże rozpuszczamy w połowie ciepłej wody, dodać cukier dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Sól rozpuszczamy w 50 ml ciepłej wody ( z tej , którą mamy juz przygotowaną) . Mąkę mieszamy z pozostałą wodą i chwilę wyrabiamy po czym dodajemy zaczyn drożdżowy i znów wyrabiamy- na koniec dodajemy wodę z solą i znów wyrabiamy przez 3-5 min . Na koniec dodajemy oliwę i znów wyrabiamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok.30 min do wyrośnięcia.
    Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 równe części, każdą rozwałkowujemy na szerokość blachy do pieczenia . Blachę smarujemy oliwą , kładziemy na to ciasto i nakłuwamy widelcem. Posypujemy solą i rozmarynem.
    Cebulę kroimy w piórka i szklimy na gorącej patelni z cukrem. Dzielimy na 3 części i układamy na ciasto.
    Każdy placek pieczemy w temp.200C ( piekarnik góra- dół) na około 15 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować