Foccacia

4.5 (145 ocen)

Idealna zamiast chleba lub jako dodatek do grilla.

Składniki:

  • 700 g mąki pszennej
    8 g suchych drożdży
    450 ml ciepłej wody
    100 ml oliwy z oliwek + kilka łyżek
    2 łyżeczki soli
    pieprz
    2 łyżeczki soli gruboziarnistej
    oliwki
    zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Foccacia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do misy wsypujemy: mąkę, drożdże, pieprz, wodę, oliwę i sól. Wyrabiamy na gładkie i klejące ciasto. Odstawiamy na ok. 1,5 godz. do wyrośnięcia.
  • 2. Dużą blaszkę smarujemy oliwą i wykładamy na nią ciasto, wierzch posypujemy ziołami, solą i wciskamy w ciasto oliwki. Pieczemy ok. 25 min w temp. 220 st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować