Pyszna na przekąskę lub dodatek do zupy. Na blaszkę o wymiarach 25x36 lub większą.
2 godz.
Składniki:
ciasto:
600 g mąki (najlepiej typ włoski 00, ale można wykorzystać 450, 500 lub inny typ),
365 ml ciepłej wody,
24 g świeżych drożdży,
1 i 1/2 łyżki oliwy,
łyżeczka soli,
łyżeczka cukru
wierzch:
3-4 duże cebule,
2 łyżki masła,
2 łyżki oliwy,
kilka gałązek świeżego tymianku i rozmarynu,
2 ząbki czosnku,
parmezan do posypania,
sól, pieprz
Cebulowa foccacia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników ciasta odjąć 1/3 szklanki wody i łyżkę mąki, dodać cukier, wkruszyć drożdże i dobrze wymieszać. Odstawić na 10 do 15 minut, aż rozczyn urośnie. W dużej misce umieścić mąkę, rozczyn, wodę, oliwę i sól. Wymieszać składniki i wyrabiać ciasto przez ok. 15 minut. Po tym czasie przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum godzinę do wyrośnięcia i podwojenia objętości.
W trakcie wyrastania pokroić cebulę na półplasterki i na bardzo małym ogniu smażyć ją wraz z tymiankiem przez około 30-40 minut, co jakiś czas mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto umieścić na blaszce lub blaszkach (u mnie ok. 1.5 cm grubości; nadmiar ciasta radzę zamrozić i użyć do pizzy lub kolejnego chlebka), palcami można zrobić charakterystyczne dołeczki, a w nie włożyć cienko pokrojone plasterki czosnku. Ciasto posypać rozmarynem, doprawić solą i pieprzem, polać odrobiną oliwy i odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie nałożyć cebulę, posypać całość parmezanem i piec w 200 stopniach około 25 minut.
Komentarze