Cebulowa foccacia

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszna na przekąskę lub dodatek do zupy. Na blaszkę o wymiarach 25x36 lub większą.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto:
    600 g mąki (najlepiej typ włoski 00, ale można wykorzystać 450, 500 lub inny typ),
    365 ml ciepłej wody,
    24 g świeżych drożdży,
    1 i 1/2 łyżki oliwy,
    łyżeczka soli,
    łyżeczka cukru

    wierzch:
    3-4 duże cebule,
    2 łyżki masła,
    2 łyżki oliwy,
    kilka gałązek świeżego tymianku i rozmarynu,
    2 ząbki czosnku,
    parmezan do posypania,
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Focaccia

Cebulowa foccacia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników ciasta odjąć 1/3 szklanki wody i łyżkę mąki, dodać cukier, wkruszyć drożdże i dobrze wymieszać. Odstawić na 10 do 15 minut, aż rozczyn urośnie. W dużej misce umieścić mąkę, rozczyn, wodę, oliwę i sól. Wymieszać składniki i wyrabiać ciasto przez ok. 15 minut. Po tym czasie przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum godzinę do wyrośnięcia i podwojenia objętości.

    W trakcie wyrastania pokroić cebulę na półplasterki i na bardzo małym ogniu smażyć ją wraz z tymiankiem przez około 30-40 minut, co jakiś czas mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto umieścić na blaszce lub blaszkach (u mnie ok. 1.5 cm grubości; nadmiar ciasta radzę zamrozić i użyć do pizzy lub kolejnego chlebka), palcami można zrobić charakterystyczne dołeczki, a w nie włożyć cienko pokrojone plasterki czosnku. Ciasto posypać rozmarynem, doprawić solą i pieprzem, polać odrobiną oliwy i odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie nałożyć cebulę, posypać całość parmezanem i piec w 200 stopniach około 25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować