Faworki z całych jajek

4.38 (201 ocen)

  • 60 min

Kruche, choć nie aż tak jak z samych żółtek, mocno napowietrzone, słodkie (nawet bez sypania cukrem pudrem).

  • 60 min

Składniki:

  • 2 jajka
    40 g cukru pudru
    100 g kwaśnej śmietany 12%
    szczypta soli
    1 łyżka oleju
    1 łyżka rumu lub spirytusu
    350 g mąki pszennej
    ok. 1/2 l oleju

Wystaw ocenę:

4.38 (201 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Faworki z całych jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wbić jajka, ubijać przez ok. 2 minuty. Dodać cukier puder, śmietanę, sól, olej i rum, krótko zmiksować. Wsypać mąkę, wyrobić jednolite ciasto. Podzielić na 3 części. Każdą z nich rozwałkować bardzo cienko na prostokąt ok. 35x28 cm. Radełkiem lub nożem do pizzy podzielić na paski. Każdy pasek podzielić na ok. 3 części. W środku każdego małego prostokąta zrobić kilkucentymetrowe nacięcie i przepleść przez nie ciasto.
    Na patelnię wlać olej, rozgrzać do 190C, kłaść do kilka sztuk faworków, tak by luźno pływały. Smażyć po ok. 1 min. z każdej strony. Wykładać na papierowy ręcznik. Można po wierzchu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować