Faworki pieczone (bez jajek)

4.22 (9 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Idealnie chrupkie, pyszne i wypełnione pęcherzykami powietrza faworki. Gwarantuję, że są baaaardzo wciągające i na jednym się nie skończy ;)

Z tego przepisu wyszło mi 7 blach faworków :)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej

    250 g zimnego masła

    250g śmietany 18%

    szczypta soli

    kilka kropel ekstraktu waniliowego

    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.22 (9 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Faworki

Faworki pieczone (bez jajek) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło posiekać z mąką. Dodać śmietanę, sól, ekstrakt waniliowy i zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią i wstawić przynajmniej na godzinę do lodówki.

    Po tym czasie ciasto podzielić na 3-4 części, cienko rozwałkować i radełkiem wycinać faworki (ok 12cmx3cm). Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Faworki można kłaść blisko jeden drugiego gdyż nie rosną duże.

    Piec ok 12-15 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło Śmietana Śmietana 18% Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować