Faworki z całych jajek

1.5 (2 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Rewelacyjne, chrupiące faworki. Są proste i szybkie do przygotowania, pyszne, delikatne w smaku, zachwycą każdego, zawsze wychodzą.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 jajka
    40 g cukru pudru
    100 g kwaśnej śmietany 12%
    szczypta soli
    1 łyżka oleju
    1 łyżka rumu lub spirytusu
    350 g mąki pszennej
    olej
    cukier puder
Wystaw ocenę:

1.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Faworki

Faworki z całych jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wbić jajka, chwilę ubijać mikserem. Dodać cukier puder, śmietanę, sól, olej i rum, krótko zmiksować. Wsypać mąkę, wyrobić jednolite ciasto. Ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, podzielić na części. Każdą z nich rozwałkować bardzo cienko na prostokąt. Radełkiem lub nożem do pizzy podzielić na paski o grubości około 2,5cm, długość według uznania. W środku każdego małego prostokąta zrobić kilkucentymetrowe nacięcie i przepleść przez nie ciasto.
    Na głęboką patelnię wlać olej, rozgrzać, kłaść do kilka sztuk faworków, tak by luźno pływały. Smażyć po ok. 1 min. z każdej strony. Wykładać na papierowy ręcznik. Można po wierzchu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować