Faszerowana rolada

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pasuje na niedzielny, rodzinny obiad.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 bułka
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    20 dag marchewki
    20 dag pora
    2 łyżki masła
    sól, pieprz do smaku
    90 dag mięsa mielonego mieszanego
    3 jaja
    1 łyżeczka majeranku
    1 łyżeczka tymianku
    chude plasterki boczku ok. 15 dag
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Faszerowana rolada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułkę włożyć na 10 minut do wody, następnie ją odcisnąć.
    Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.
    Marchewkę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę.
    Por umyć i pokroić w cieniutkie plasterki.
    Masło rozgrzać i dodać do niego cebulę, czosnek i przygotowane jarzyny. Posolić i popieprzyć do smaku.
  • 2. Mięso zagnieść z bułką, dodać jajka, przyprawy, sól i pieprz.
  • 3. Formę podłużną wyłożyć plastrami boczku.
    Nałożyć więcej niż połowę mięsa, uformować brzegi.
    Nałożyć na mięso mieszankę jarzynową, przykryć pozostałym mięsem. Resztę boczku ułożyć na górze.
  • 4. Tak przygotowaną roladę wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec przez około 45-50 minut.
    Po 30 minutach przykryć folią aluminiową.
    Po upieczeniu wyjąć z formy i pokroić na porcje.
    Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.5 (142 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Rolada wieprzowa Eli

To może cię zainteresować