Bułeczka rybka

0 (0 ocen)

  • 40 min

Cieszy wyglądem:)

  • 40 min

Składniki:

  • 1/4 kostki świeżych drożdży
    1/4 szklanki mleka
    1/2 łyżeczki cukru
    szczypta soli
    1 łyżka oleju
    ok. 1/4 kg mąki

Bułeczka rybka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z ciepłym mlekiem, cukrem i solą.
    Dodać łyżkę mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce.
    Następnie dodać olej i mąkę, mąki dodawać tyle, aby ciasto było elastyczne i odchodziło od ręki.
    Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Przed pieczeniem. 2. Kolejny raz zagnieść i uformować bułeczkę w kształcie rybki. Nożyczkami zrobić nacięcia tworząc łuski, a nożem naciąć ogon. Oczko zrobić z ziarenka pieprzu.
    Wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na około 20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy