Ekspresowe rogaliki drożdżowe nadziane aronią i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach i łączymy z dżemem aroniowym.
Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski i dokładnie zagniatamy, przekładamy na stolnicę, dzielimy na 5 części.
Każdą część ciasta wałkujemy na okręgi o średnicy ok. 30 cm i grubości 3-4 mm. Dzielimy je na 8 równych części "sposobem pizzy". Na każdym trójkącie ( na jego szerszym końcu) kładziemy łyżeczkę masy aroniowo - czekoladowej. Rogaliki zwijamy dość luźno, aby nie popękały podczas pieczenia.
Układamy na wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blaszce, smarujemy skłóconym jajkiem i pieczemy 10 - 15 min w temperaturze 180 stopni. Wystudzone rogaliki posypać cukrem pudrem.
Porady
Ciasto podczas zagniatania można delikatnie podsypywać mąką.
Komentarze