Ekspresowe rogaliki drożdżowe nadziane aronią i czekoladą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Rozpływają się w ustach i nie wymagają długich przygotowań.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg mąki tortowej,
    2 kostki margaryny do pieczenia,
    4 żółtka,
    2 łyżki cukru,
    4 łyżki śmietany,
    20 dag drożdży,
    opakowanie cukru waniliowego,
    słoik dżemu aroniowego
    ½ tabliczki czekolady mlecznej,
    1 jajko do posmarowania rogalików,
    cukier puder do posypania rogalików
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Rogaliki Dżemy

Ekspresowe rogaliki drożdżowe nadziane aronią i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach i łączymy z dżemem aroniowym.
    Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski i dokładnie zagniatamy, przekładamy na stolnicę, dzielimy na 5 części.
    Każdą część ciasta wałkujemy na okręgi o średnicy ok. 30 cm i grubości 3-4 mm. Dzielimy je na 8 równych części "sposobem pizzy". Na każdym trójkącie ( na jego szerszym końcu) kładziemy łyżeczkę masy aroniowo - czekoladowej. Rogaliki zwijamy dość luźno, aby nie popękały podczas pieczenia.
    Układamy na wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blaszce, smarujemy skłóconym jajkiem i pieczemy 10 - 15 min w temperaturze 180 stopni. Wystudzone rogaliki posypać cukrem pudrem.

Porady

Ciasto podczas zagniatania można delikatnie podsypywać mąką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować