Ekspresowe rogaliki drożdżowe z makiem

4.49 (144 ocen)

  • 40 min

Największy ich plus to smak i bardzo krótki czas przygotowania.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 kg mąki tortowej,
    2 kostki margaryny do pieczenia,
    4 żółtka,
    2 łyżki cukru,
    4 łyżki śmietany,
    20 dag drożdży,
    opakowanie cukru waniliowego,
    puszka masy makowej,
    1 jajko do posmarowania rogalików
Wystaw ocenę:

4.49 (144 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Rogaliki

Ekspresowe rogaliki drożdżowe z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i dokładnie zagniatamy. Z ciasta wałkujemy okręgi o średnicy ok. 30 cm i grubości 3-4 mm. Dzielimy je na 8 równych części "sposobem pizzy". Na każdym trójkącie rozsmarowujemy masę makową ( na całej powierzchni). Rogaliki zwijamy dość luźno, aby nie popękały podczas pieczenia. Układamy na wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blaszce, smarujemy skłóconym jajkiem i pieczemy 10 - 15 min w temperaturze 180 stopni.

Porady

Ciasto podczas zagniatania można delikatnie podsypywać mąką. Z podanych składników wyszło przeszło 40 sporych rogalików.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować