Ekspres z cukinii

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Lubię gotować i gdy po powrocie z uczelni mam czas, zastępuję w kuchni mamę. Ostatnio bardzo zasmakowała nam ta nieskomplikowana zupa.

Składniki:

  • ● ok. 60 dag cukinii
    ● 2 średnie ziemniaki
    ● 3-4 średnie marchewki
    ● 2 kostki rosołowe
    ● 2 łyżki śmietany 18-proc.
    ● 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
    ● szczypta pieprzu ziołowego
    ● szczypta pieprzu czarnego
    ● kilka ziaren ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Ekspres z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ekspres z cukinii 1. Marchewki i ziemniaki obieramy
    i myjemy. Marchewki kroimy
    w talarki, a ziemniaki w niewielką kostkę. Do garnka
    wlewamy litr wody i zagotowujemy.
    Wkładamy marchewkę,
    ziemniaki, kostki rosołowe i ziele
    angielskie. Przykrywamy
    i gotujemy na małym ogniu ok.
    10 minut (warzywa powinny
    być lekko twarde).
  • 2. Cukinie dokładnie myjemy
    i wraz ze skórką kroimy w małą
    kostkę. Wkładamy do garnka
    z gotującymi s ię warzywami.
    Przykrywamy i gotujemy na
    małym ogniu, aż wszystkie warzywa
    zmiękną. Doprawiamy
    do smaku.
  • 3. Śmietanę mieszamy z niewielką
    ilością zupy, wlewamy
    do garnka, mieszamy i jeszcze
    chwilę gotujemy.

Porady

● Zamiast trzech marchewek do zupy możemy wykorzystać jedną, a pozostałe zastąpić pietruszką i kawałkiem selera. ● Zupę możemy również zmiksować i podawać z groszkiem ptysiowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_03-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.74 (186 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Pasztet z cukinii

4.25 (290 ocen)

Opublikowany w Magazynie
ketchup z cukinii

To może cię zainteresować