Dyplomowy tort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka ubijamy z solą. Miksując, dodajemy na zmianę cukier i żółtka. Mąki, kakao i proszek przesiewamy i energicznie mieszamy łyżką z pianą. Przekładamy do natłuszczonej i oprószonej bułką tortownicy (śr. 24 cm). Pieczemy 45 minut w temp. 160 °C (z termoobiegiem). Studzimy i kroimy na 3 placki.
2.Masa I: serek miksujemy z cukrem i ze stopniowo dodawanym jogurtem. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy i dodajemy do masy. Dzielimy na 2 części (3/4 i 1/4). Do 3/4 dodajemy kawałki malin.
3.Masa II: maliny i cukier miksujemy. Kremówkę ubijamy ze śnieżką, mieszamy z musem.
4.Tort: spód smarujemy 3 łyżkami konfitury. Wykładamy 3/4 masy I, na to drugi biszkopt posmarowany resztą konfitury, dalej masę II i trzeci biszkopt. Dociskamy. Chłodzimy godzinę. Wierzch i boki smarujemy 1/4 masy I. Chłodzimy godzinę.
5.Masa III: żelatynę moczymy w 70 ml zimnej wody. Gdy napęcznieje, lekko podgrzewamy i mieszamy z glukozą na jednolitą masę. Stopniowo dodajemy cukier i ugniatamy do konsystencji plasteliny. Podgrzewamy 5-10 sekund. Rozwałkowujemy na blacie oprószonym cukrem pudrem (ma przykryć wierzch i boki tortu). Wykładamy na ciasto, nadmiar odkrawamy.
6.Nadmiar masy dzielimy na tyle części, ile mamy barwników. Barwniki podgrzewamy i zagniatamy z masą. Wykonujemy ozdoby, które przyklejamy lukrem (cukrem pudrem rozpuszczonym w gorącej wodzie). Ciasto chłodzimy 8 godzin.
Komentarze