Dyplomowy tort

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Trzeba się trochę przy nim napracować, ale dla takiego efektu warto.

Składniki:

  • Biszkopt: 3 łyżki kakao
    ● 1 i 1/4 szkl. cukru
    ● 1/2 szkl. mąki pszennej
    ● 1/2 szkl. mąki ziemn.
    ● łyżeczka pr. do piecz.
    ● szczypta soli
    ● 6 jajek
    ● masło i bułka tarta
    Masa I: 10 dag malin
    ● 1/2 kg mascarpone
    ● 45 dag jogurtu nat.
    ● 20 dag czekolady 70%
    ● 2 łyżki cukru pudru
    Masa II: 2 op. śnieżki
    ● 500 ml kremówki 30%
    ● 20 dag świeżych malin
    ● 2 łyżki cukru pudru
    Masa III: 4 łyżki żelatyny
    ● 70 dag cukru pudru (+ do lukru)
    ● 10 dag glukozy
    Oraz:
    ● barwniki spożywcze
    ● 6 łyżek konfitury z leśnych owoców
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty

Dyplomowy tort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubijamy z solą. Miksując, dodajemy na zmianę cukier i żółtka. Mąki, kakao i proszek przesiewamy i energicznie mieszamy łyżką z pianą. Przekładamy do natłuszczonej i oprószonej bułką tortownicy (śr. 24 cm). Pieczemy 45 minut w temp. 160 °C (z termoobiegiem). Studzimy i kroimy na 3 placki.
  • 2. Masa I: serek miksujemy z cukrem i ze stopniowo dodawanym jogurtem. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy i dodajemy do masy. Dzielimy na 2 części (3/4 i 1/4). Do 3/4 dodajemy kawałki malin.
  • 3. Masa II: maliny i cukier miksujemy. Kremówkę ubijamy ze śnieżką, mieszamy z musem.
  • 4. Tort: spód smarujemy 3 łyżkami konfitury. Wykładamy 3/4 masy I, na to drugi biszkopt posmarowany resztą konfitury, dalej masę II i trzeci biszkopt. Dociskamy. Chłodzimy godzinę. Wierzch i boki smarujemy 1/4 masy I. Chłodzimy godzinę.
  • 5. Masa III: żelatynę moczymy w 70 ml zimnej wody. Gdy napęcznieje, lekko podgrzewamy i mieszamy z glukozą na jednolitą masę. Stopniowo dodajemy cukier i ugniatamy do konsystencji plasteliny. Podgrzewamy 5-10 sekund. Rozwałkowujemy na blacie oprószonym cukrem pudrem (ma przykryć wierzch i boki tortu). Wykładamy na ciasto, nadmiar odkrawamy.
  • 6. Nadmiar masy dzielimy na tyle części, ile mamy barwników. Barwniki podgrzewamy i zagniatamy z masą. Wykonujemy ozdoby, które przyklejamy lukrem (cukrem pudrem rozpuszczonym w gorącej wodzie). Ciasto chłodzimy 8 godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować