Duszony indyk z warzywami

4.5 (178 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 30 min

Z gastronomią jestem związana zawodowo. Przepisy wymyślam sama.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg fileta z indyka
    2 duże marchewki
    2 duże pietruszki
    8 ząbków czosnku
    1/2 szkl. śmietanki 30-proc.
    1/3 szkl. oleju
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Duszony indyk z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek, marchewki i pietruszki obieramy. Marchewki i pietruszki myjemy.
    Jedną marchewkę i pietruszkę przekrawamy wzdłuż na pół, a każdą połówkę jeszcze na 3 części.
  • 2. Mięso myjemy i osuszamy. Wzdłuż fileta nacinamy mniejsze i większe
    otwory. W większe wkładamy kawałki warzyw, a w mniejsze czosnek. Mięso oprószamy solą i pieprzem. Smażymy 10 minut na rozgrzanym oleju.
  • 3. Drugą marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Posypujemy mięso. Dusimy 10 minut. Wlewamy śmietankę i 1/3 szkl. wody. Dusimy ok. godziny.
  • 4. Mięso wyjmujemy z rondla. Sos miksujemy. Doprawiamy. Mięso kroimy w plastry i układamy na półmisku. Polewamy połową sosu. Resztę sosu podajemy osobno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Filet z indyka Marchewka Pietruszka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_07-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować