Duszony indyk z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czosnek, marchewki i pietruszki obieramy. Marchewki i pietruszki myjemy.
Jedną marchewkę i pietruszkę przekrawamy wzdłuż na pół, a każdą połówkę jeszcze na 3 części.
2.Mięso myjemy i osuszamy. Wzdłuż fileta nacinamy mniejsze i większe
otwory. W większe wkładamy kawałki warzyw, a w mniejsze czosnek. Mięso oprószamy solą i pieprzem. Smażymy 10 minut na rozgrzanym oleju.
3.Drugą marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Posypujemy mięso. Dusimy 10 minut. Wlewamy śmietankę i 1/3 szkl. wody. Dusimy ok. godziny.
4.Mięso wyjmujemy z rondla. Sos miksujemy. Doprawiamy. Mięso kroimy w plastry i układamy na półmisku. Polewamy połową sosu. Resztę sosu podajemy osobno.
Komentarze