Doskonały pomysł na obiad, coś pysznego nie pochłaniającego zbyt wiele czasu.
60 min
Składniki:
300-400g piersi z indyka
1-2 ząbki czosnku
1/2 cebuli
1 mała papryka (może być połowa czerwonej i połowa żółtej)
200g grzybów leśnych (ewentualnie mogą być pieczarki)
3 łyżki oleju
gałązka rozmarynu
sól, pieprz
papryka ostra i słodka
Indyk duszony z rozmarynem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Piersi z indyka delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Posypujemy z obu stron solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy plastry indyka z obu stron.
2. Kiedy dokładnie się obsmażą, dodajemy pokrojony czosnek i wlewamy pół szklanki wody, dusimy ok 20 min.
3. W międzyczasie kroimy grzyby i cebulę, podsmażamy na osobnej patelni, delikatnie oprószając solą.
4. Dodajemy do duszącego się indyka podsmażone grzyby i cebulę oraz pokrojoną paprykę. Dusimy to ok 10 min, pilnując aby cały czas była dostateczna ilość wody.
5. Odparowujemy nadmierną ilość wody, jeżeli ktoś jest zwolennikiem gęstych sosów może dodać odrobinę mąki.
6. Na samym końcu przyprawiamy suszoną papryką oraz świeżym, drobno pokrojonym rozmarynem.
Komentarze