Duszona kasza z soczewicą

4.5 (147 ocen)

Danie pełne warzyw i aromatycznych przypraw. Warto spróbować!

Składniki:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
    1,5 szklanki kaszy gryczanej
    2 średnie marchewki
    2 cebule
    1 duża pietruszka
    1 czerwona papryka
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka kurkumy
    1 łyżeczka mielonej kolendry
    0,5 łyżeczki ostrej papryki
    olej
    sól i pieprz
    Opcjonalnie:
    0,5 łyżeczki mielonego imbiru
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Potrawka

Duszona kasza z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę i soczewicę przepłukać na sicie, odsączyć. Cebulę i czosnek posiekać, paprykę pokroić w małą kostkę, a marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • 2. W dużym garnku rozgrzać kilka łyżek oleju. Wrzucić cebulę, chwilę podsmażyć, dodać czosnek i paprykę oraz wszystkie przyprawy. Smażyć na małym ogniu kilka minut.
  • 3. Do warzyw dodać osączoną kasze i soczewicę, podsmażać przez chwilę, a następnie dodać niecały litr gorącej wody i dusić wszystko razem aż do miękkości kaszy (ok. 20 minut). W razie potrzeby dolać więcej wody. Doprawić solą i pieprzem w razie potrzeby. Podawać na ciepło.

Porady

W tym daniu sprawdzi się zarówno kasza gryczana palona, jak i niepalona. Można dodać także inne warzywa, np. pokrojoną w kostkę dynię.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Soczewica

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować