Duszona kasza z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę i soczewicę przepłukać na sicie, odsączyć. Cebulę i czosnek posiekać, paprykę pokroić w małą kostkę, a marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
2.W dużym garnku rozgrzać kilka łyżek oleju. Wrzucić cebulę, chwilę podsmażyć, dodać czosnek i paprykę oraz wszystkie przyprawy. Smażyć na małym ogniu kilka minut.
3.Do warzyw dodać osączoną kasze i soczewicę, podsmażać przez chwilę, a następnie dodać niecały litr gorącej wody i dusić wszystko razem aż do miękkości kaszy (ok. 20 minut). W razie potrzeby dolać więcej wody. Doprawić solą i pieprzem w razie potrzeby. Podawać na ciepło.
Porady
W tym daniu sprawdzi się zarówno kasza gryczana palona, jak i niepalona. Można dodać także inne warzywa, np. pokrojoną w kostkę dynię.
Komentarze