Sezonowa potrawa, którą można podać jako dodatek do obiadu. Cebulowa botwinka świetnie smakuje także jako samodzielne danie, np. z ciemnym pieczywem. Polecam!
Składniki:
400 g białej cebuli
300 g botwinki
2 łyżki posiekanego koperku
3 łyżeczki masła
3 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu
1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
½ - 1 łyżeczka kuminu całego (kminu rzymskiego)
szczypta chilli
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Duszona cebula z botwinką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obrać i pokroić w ćwierćtalarki. W garnku rozpuścić masło, dołożyć cebulę, wsypać kolendrę, kumin i chilli. Dusić 10 min, co jakiś czas mieszając.
2.Następnie dołożyć posiekaną botwinkę, wymieszać i dusić jeszcze 10 – 15 min.
3.Na końcu dodać koperek oraz jogurt, wsypać przyprawy do smaku. Całość wymieszać i podawać.
Komentarze