Drożdżowe ufo z nadzieniem

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Średni

Pyszna przekąska o śmiesznym kształcie.

  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • - suche drożdże: 2 łyżeczki
    - cukier: 1 łyżeczka
    - oliwa z oliwek: 1 łyżka
    - mąka pszenna: 3 szklanki
    - posiekany szczypiorek: 3 szczypty
    - sól do smaku: 1 łyżeczka
    - ciepła woda: 1 szklanka
    - rozbełtane jajko: 1 sztuka

    - pieczarki: 250 gramów
    - cebula: 0.5 sztuki
    - czosnek: 1 ząbek
    - starty ser mozarella: 110 gramów
    - posiekany szczypiorek: 3 szczypty
    - świeżo zmielony pieprz: 3 szczypty
    - sól do smaku: 5 szczypt
    - masło klarowane: 1.5 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżowe ufo z nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w pół szklance ciepłej wody, posypać cukrem, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, aż do wyrośnięcia ok. 15 minut. Do wyrośniętych drożdży dodać 1 łyżkę oliwy, wymieszać. W dużej misce wymieszać mąkę, 3 szczypty szczypiorku i 1 łyżeczkę soli. Dodać mieszaninę drożdży do mąki wraz z pozostałą połową szklanki ciepłej wody i mieszać do połączenia. Wyrabiać ciasto przez około 5 minut, aby ciasto było stałe. Gotowe ciasto włożyć do miski nasmarowanej oliwą, przykryć folią spożywczą i odłożyć w ciepłe miejsce na 45 minut, aby podwoiło swoją objętość.
  • 2. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pieczarki pokroić w grubsze paski. Na patelni rozgrzać 1,5 łyżki masła dodać cebulę, smażyć na złoty kolor. Do cebuli dodać rozgnieciony czosnek, chwilę smażyć i dodać pieczarki. Całość smażyć tak długo aby pieczarki odparowały wodę. Na końcu smażenia dodać sól, pieprz, 3 szczypty szczypiorku do smaku. Pieczarki ostudzić.
  • 3. Wyrośnięte ciasto uderzyć z góry. Rozwałkować ciasto do grubości 3-4 mm, a następnie wyciąć kółka. Rozsmarować rozbełtane jajko na brzegach kółka. Wyłożyć 1 łyżeczkę pieczarek na środek kółka, na pieczarki wyłożyć pół łyżeczki startej mozarelli. Na tak przygotowany kopiec położyć drugie kółko i sklejać widelcem na brzegach. Każdą bułeczkę posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać świeżo zmielonym pieprzem. Gotowe bułki wyłożyć na papier pergaminowy, piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 15 do 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować