Babeczki UFO

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Uwielbiam Sci-Fi i fantastykę. Ostatnio najczęściej oglądam serial "Another life", stąd pomysł na takie tematyczne, kosmiczne babeczki. Ciasto przygotowane z dodatkiem mango, udekorowane kremem na bazie z białek.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • BABECZKI:
    - 250g jogurtu naturalnego;
    - 1 jajko;
    - 1/3 szkl. oleju;
    - 2 szkl. mąki;
    - 1/2 szkl. cukru;
    - łyżeczka proszku do pieczenia;
    - szczypta soli;
    - szczypta kakao;
    - 4 plastry mango z puszki;
    - 1/4 szkl. zalewy z mango z puszki.

    KREM:
    - 2 białka;
    - 150g margaryny lub masła;
    - 1 łyżeczka soku z cytryny;
    - szczypta soli;
    - 100g cukru;
    - zielony barwnik w proszku.

    DEKORACJA:
    - cukierki lentylki (u mnie Skittles);
    - zielone żelki owocowe lub pianki cukrowe;
    - jednorazowe kieliszki plastikowe;
    - cukrowy pisak czekoladowy.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babeczki ufo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • UFO składniki 1. BABECZKI
    Mango wyjmujemy z puszki i przekładamy na sitko, aby ociekło z zalewy. Gdy sok przestanie ściekać, owoce kroimy drobno w kostkę. Ponownie wykładamy na sitko, a następnie do małej miseczki.

    Suche składniki mieszamy razem. W drugiej, większej misce miksujemy mokre składniki. Dodajemy suche składniki do mokrych, cały czas miksując na małych obrotach. Następnie dodajemy mango i masę mieszamy łyżką.
  • UFO blacha 2. Ciasto przekładamy do papilotek, do maksymalnie 2/3 wysokości foremki. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach.
    Upieczone babeczki wyjmujemy z blachy i studzimy.
  • UFO margaryna do kremu 3. Margarynę do kremu kroimy w małe cząstki i zostawiamy na blacie kuchennym do momentu, aż nabierze temperatury pokojowej.
  • UFO krem 4. KREM
    Białka miksujemy w kąpieli wodnej. Gdy powstanie sztywna piana dodajemy cukier i miksujemy do momentu, aż białka staną się ciepłe, a cukier niewyczuwalny między palcami. Po tym czasie dodajemy sok z cytryny i miksujemy jeszcze około minuty, aż powstanie zwarta piana.
  • UFO krem2 5. Gotowe białka wyjmujemy z kąpieli wodnej i przekładamy do większej miski. Miksujemy jeszcze około 10 minut, po czym stopniowo dodajemy margarynę. Miksujemy do momentu powstania gładkiego kremu (po dodaniu margaryny masa może wyglądać na zważoną, jednak to jest naturalny etap łączenia się białek i margaryny, nie przerywamy miksowania). Na końcu dodajemy barwnik i miksujemy do momentu równomiernego rozprowadzenia barwnika w masie.
  • UFO dekoracja 6. Babeczki smarujemy kremem.
    Pianki i żelki dekorujemy cukrowym pisakiem, tworząc ufoludki. Wykładamy je na babeczki, wraz z drażetkami i kieliszkami. Babeczki przed podaniem schładzamy.

Porady

Ja użyłam mango w puszce marki "Asia Flavours". Pianki użyte do moich babeczek, kupiłam w KIKu, a żelki znalazłam w Biedronce w paczce żelków "tropikalnych". Do ozdoby nadadzą się wszelkiego rodzaju zielone słodycze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować