Babka drożdżowa z makiem

0 (0 ocen)

Babka drożdżowa z makiem i jagodami goji w białej czekoladzie.

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kg mąki tortowej
    20 g świeżych drożdży
    2 żółtka
    1 szklanka mleka
    55 g masła
    szczypta soli
    4 łyżki cukru
    2 łyżki oleju

    Polewa:
    1 tabliczka białej czekolady
    2 łyżki śmietany
    1 łyżka masła

    Dodatkowo:
    ok. 400 g masy makowej z bakaliami i miodem
    jagody goji
    zielony barwnik
    masło do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babka drożdżowa z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0swnq3o 1. Podgrzać mleko, dodać cukier i rozpuścić w nim drożdże. Masło roztopić, wystudzić. Do przesianej mąki dodać aktywne drożdże, roztopione masło, żółtka, szczyptę soli i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto natrzeć olejem i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę przykryte folią spożywczą. Wyrośnięte przełożyć na stolnice i lekko podsypując mąką rozwałkować (cienko). Wzdłuż brzegu ciasta nakładać masę makową .
    Ciasto zwijać w rulon, lekko zlepiając. Czynność powtórzyć z całym ciastem.
    Gotowe rulony wypełnione makiem wkładać do wysmarowanej masłem formy. Między ciasto wrzucać jagody goji. Piec w nagrzanym piekarniku do temp. 180°C przez ok. 30 minut. Ostudzić.
    Polewę przygotować roztapiając w kąpieli wodnej czekoladę, masło i śmietanę. Polać wierzch babki. Zostawić 2 łyżki polewy i dodać trochę barwnika zielonego jeśli chcemy uzyskać zielony kolor. Posypać jagodami goji.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować