Domowy Ocet Jabłkowy

4.5 (143 ocen)

Jego zrobienie zajmuje miesiąc, ale za to niewiele pracy.

Składniki:

  • jabłka (dowolna ilość)
    skórka chleba razowego
    cukier
    przegotowana woda
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Domowy ocet jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Całe jabłka pokroić w kostkę (łącznie z gniazdami i skórką). Można też użyć same skórki. Dodać skórkę z chleba razowego.
    Na 1 szklankę PRZEGOTOWANEJ wody przypada 1 łyżeczka cukru.
    Sporządzić tyle zalewy aby owoce były całe przykryte. Wszystko trzymamy w słoiku.
    Codziennie miksturę mieszać drewnianą łyżką lub wstrząsać.
    Lub poprzez słomkę nadmuchiwać, by dotlenić nasz przyszły ocet.
    Przykryć gazą.
    Na wierzchu powinien pojawić się nalot.
    Odstawić na 4 tygodnie w ciepłe i ciemne miejsce.
    Po miesiącu przelać przez gazę i odstawić w chłodne miejsce.

Porady

PŁUKANKA NA GARDŁO: 2 łyżeczki mojego octu jabłkowego, 0,5 szklanki letniej wody, 2 łyżeczki miodu Pijemy lub płuczemy gardło 4 razy w ciągu dnia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować