Domowy ocet jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Całe jabłka pokroić w kostkę (łącznie z gniazdami i skórką). Można też użyć same skórki. Dodać skórkę z chleba razowego.
Na 1 szklankę PRZEGOTOWANEJ wody przypada 1 łyżeczka cukru.
Sporządzić tyle zalewy aby owoce były całe przykryte. Wszystko trzymamy w słoiku.
Codziennie miksturę mieszać drewnianą łyżką lub wstrząsać.
Lub poprzez słomkę nadmuchiwać, by dotlenić nasz przyszły ocet.
Przykryć gazą.
Na wierzchu powinien pojawić się nalot.
Odstawić na 4 tygodnie w ciepłe i ciemne miejsce.
Po miesiącu przelać przez gazę i odstawić w chłodne miejsce.
Porady
PŁUKANKA NA GARDŁO:
2 łyżeczki mojego octu jabłkowego, 0,5 szklanki letniej wody, 2 łyżeczki miodu
Pijemy lub płuczemy gardło 4 razy w ciągu dnia.
Komentarze