Owsiano-czekoladowe batony bez pieczenia

4.5 (199 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Uwielbiam owsiane batony. Nie ważne, czy są z dodatkiem dyni, kakao, czekolady, masła orzechowe itp. Każde smakują pysznie. Powyższe są o tyle fajne, że nie wymagają pieczenia. Dodatkowo, każdy może wzbogacić je o swoje ulubione składniki, np. orzeszki, migdały, żurawinę. Ile kucharek, tyle możliwości:).

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki:
    • Ok 3 szklanki płatków owsianych,
    • 1 i 1/3 szklanki masła orzechowego,
    • 0,5 szklanki miodu,
    • 150 gram masła 82% tłuszczu,
    • 0,5 szklanki cukru trzcinowego,
    • ¾ szklanki wiórków kokosowych,
    • 0,5 szklanki siemienia lnianego,
    • 0,5 szklanki kakao,
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Desery

Owsiano-czekoladowe batony bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki przed rozpuszczeniem 1. Blaszkę o wymiarach 25 x 22 cm wykładamy papierem do pieczenia.
    Do garnka przekładamy masło, masło orzechowe, cukier oraz miód. Składniki rozpuszczamy na wolnym ogniu.
  • dodanie kakao 2. Do rozpuszczonych dodajemy kakao. Gdy kakao dokładnie połączy się z całością, masę zdejmujemy z ognia.
  • dodanie płatków 3. Dodajemy do niej płatki owsiane, wiórki kokosowe oraz siemię lniane. Całość mieszamy do połączenia składników.
  • wyłożenie masy na blaszkę 4. Tak przygotowaną masę wykładamy na przygotowaną blaszkę. Powierzchnię wygłaszamy. Całość studzimy, po czym wkładamy do lodówki, by masa zastygła. Zastygniętą dzielimy ostrym nożem na batony dowolnej wielkości. Przechowujemy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Masło orzechowe Płatki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować