Domowa pasztetowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Słoninę, mięso, wątróbkę i cebulę skręcić przez maszynkę ja skręciłam
na grubych oczkach, kaszę manną wymieszać z wodą i powstałą papkę dodać do mięsa, dosypać przyprawy i dokładnie wymieszać.
2.Słoiki wyparzyć ( mi wyszło 12 sztuk takich po dżemie) i napełnić je masą tak, aby został 1 cm miejsca od krawędzi słoika, dokładnie zakręcić.
3.Słoiki z pasztetem ustawić w garnku, zalać wodą tak, aby wystawała tylko pokrywka i od momentu zagotowania trzymać na małym płomieniu 1.5 godz po tym czasie wystudzić i przechowywać w lodówce.
Porady
Ja robię na grubszych oczkach, ale skręcenie na drobnych oczkach daje lepszą smarowalność pasztetu.
Komentarze