Delikatne kotlety mielone z sosem czosnkowym

4.5 (177 ocen)

  • 20 min

Kotlety są dietetyczne i naprawdę smaczne!

  • 20 min

Składniki:

  • 200 g mięsa mielonego (najlepiej nadaje się wołowo-wieprzowe),
    1 jajko,
    2 łyżki bułki tartej,
    1 łyżka musztardy francuskiej,
    po dużej szczypcie suszonej papryki, czosnku, majeranku, rozmarynu, mielonego liścia laurowego, soli, pieprzu

    sos:
    ząbek czosnku,
    100 ml jogurtu naturalnego,
    szczypta cukru,
    1 łyżka posiekanego świeżego koperku
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Delikatne kotlety mielone z sosem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy sos. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę i mieszamy z pozostałymi składnikami. Odstawiamy do lodówki.
  • 2. Mięso mieszamy z jakiem, bułką i przyprawami, aż do momentu kiedy wszystkie składniki dokładnie się połączą. Z mięsa formujemy kotlety i układamy na suchej, rozgrzanej patelni. Smażymy ok. 5 min. i obracamy na drugą stronę. Po kolejnych 5 min. podlewamy odrobiną wody, przykrywamy i podduszamy jeszcze przez 2 min. Podajemy z sosem czosnkowym, sałatą i brokułem gotowanym na parze.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować