Koszyczki z ciasta francuskiego

0 (0 ocen)

  • 15 min

Koszyczki mogą być małą przekąską, obiadem lub kolacją. Na ciepło lub na zimno.Polecam z sosem czosnkowym.

  • 15 min

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
    300 g mielonego mięsa wieprzowego
    100 g koncentratu pomidorowego
    2 łyżki ketchupu
    przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, kminek, oregano
    jajko
    potarta kulka sera mozzarella

    sos:
    200 g jogurtu naturalnego
    posiekany ząbek czosnku
    2 łyżki posiekanego koperku
    sól

Koszyczki z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kroimy na kwadraty o boku 10 cm. Przygotowujemy farsz. Rozgrzewamy olej na patelni.
    Wrzucamy mięso oraz przyprawy. Smażymy chwilę i dodajemy koncentrat oraz ketchup.
  • 2. Przygotowany farsz wykładamy na środek każdego kwadratu. Zawijamy boki ciasta i smarujemy je
    rozkłóconym jajkiem. Posypujemy serem. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stop. C.
  • 3. Koszyczki układamy
    na blaszce na papierze pergaminowym. Pieczemy ok. 15 minut, aż się zrumienią. W tym czasie
    przygotowujemy sos. Mieszamy składniki sosu i schładzamy go w lodówce ok. 30 min.
    Koszyczki podajemy z sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy