Czekoladowy gulasz meksykański z makaronem

0 (0 ocen)

  • 10 min

Ponieważ w Meksyku jada się kurczaka z czekoladą, postanowiłam przyrządzić prosty i smaczny gulasz z piersi kurczaka i czekolady ................

  • 10 min

Składniki:

  • pierś z kurczaka (pojedyńcza) 1 sztuka
    czekolada gorzka 2 kostki
    chilli w proszku 4 szczypty
    olej rzepakowy 2 łyżki
    pomidory krojone z puszki 0.5 puszki
    czosnek 1 ząbek
    sól do smaku
    fasola czerwona konserwowa z puszki 1/3puszki
    kukurydza z puszki 2 łyżki
    bulion lub wywar z warzyw 0.75 szklanki
    sok z cytryny
    cynamon 0.5 łyżeczki

    DODATKI:
    makaron kolorowe kokardki 0.75 szklanki
    natka pietruszki świeża 0.2 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne

Czekoladowy gulasz meksykański z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w dużą kostkę. Gotujemy al dente makaron. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekany ząbek czosnku i chwilkę dusimy, dodajemy pomidory z puszki i dalej dusimy, aż powstanie gęsty sos. Dodajemy bulion, mięso oraz przyprawy: chilli, sól, cynamon. Przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy 5 minut. Jak mięsko będzie już miękkie dokładamy 2 kostki czekolady, dokładnie mieszając do jej roztopienia i połączenia ze wszystkimi składnikami. Dodajemy połowę fasoli (drugą połowę pozostawiamy do dekoracji potrawy) oraz zmiksowaną kukurydzę. Dusimy wszystko razem bez przykrycia - do częściowego odparowania bulionu, tak aby danie osiągnęło pożądaną przez nas konsystencję. Doprawiamy sokiem z cytryny.
  • 2. Gulasz podajemy z makaronem udekorowanym fasolką oraz natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować