Propozycja na aromatyczny i wyrazisty w smaku gulasz drobiowy skąpany w pomidorowym sosie z warzywami. Danie jest smaczne i bardzo pożywne, doda nam mnóstwo energii oraz świetnie rozgrzeje :)
30 min
Składniki:
- pierś z kurczaka
- 500 g przecieru pomidorowego
- mała puszka drobnego groszku (170 g)
- mała puszka kukurydzy konserwowej (170 g)
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 cebula biała
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- 1/2 łyżeczki chili
- około 1,5 łyżeczki cukru trzcinowego
- sól i pieprz
- olej słonecznikowy
Gulasz meksykański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pokrojoną w kostkę cebulkę szklimy na oleju, a następnie dodajemy również pokrojoną w kostkę czerwona paprykę - chwilę razem przesmażamy. Do warzyw dodajemy kawałki kurczaka oprószone solą oraz pieprzem i smażymy wszystko do momentu, aż mięso delikatnie się zetnie.
2.Zawartość patelni zalewamy przecierem pomidorowym, dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, cukier trzcinowy, oregano, słodką paprykę mieloną oraz chili i dusimy wszystko przez około 10 minut.
3.Po tym czasie sos doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, dodajemy odsączony z zalewy groszek oraz kukurydzę - chwilę razem dusimy i gotowe! Gotowy gulasz podajemy z ryżem lub chlebkiem kukurydzianym oraz świeżym oregano. Życzę smacznego! :)
Komentarze