Gulasz meksykański

5 (144 ocen)

  • 30 min

Propozycja na aromatyczny i wyrazisty w smaku gulasz drobiowy skąpany w pomidorowym sosie z warzywami. Danie jest smaczne i bardzo pożywne, doda nam mnóstwo energii oraz świetnie rozgrzeje :)

  • 30 min

Składniki:

  • - pierś z kurczaka
    - 500 g przecieru pomidorowego
    - mała puszka drobnego groszku (170 g)
    - mała puszka kukurydzy konserwowej (170 g)
    - 1/2 czerwonej papryki
    - 1 cebula biała
    - 2 ząbki czosnku
    - 2 łyżeczki oregano
    - 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
    - 1/2 łyżeczki chili
    - około 1,5 łyżeczki cukru trzcinowego
    - sól i pieprz
    - olej słonecznikowy
Wystaw ocenę:

5 (144 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz meksykański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokrojoną w kostkę cebulkę szklimy na oleju, a następnie dodajemy również pokrojoną w kostkę czerwona paprykę - chwilę razem przesmażamy. Do warzyw dodajemy kawałki kurczaka oprószone solą oraz pieprzem i smażymy wszystko do momentu, aż mięso delikatnie się zetnie.
  • 2. Zawartość patelni zalewamy przecierem pomidorowym, dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, cukier trzcinowy, oregano, słodką paprykę mieloną oraz chili i dusimy wszystko przez około 10 minut.
  • 3. Po tym czasie sos doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, dodajemy odsączony z zalewy groszek oraz kukurydzę - chwilę razem dusimy i gotowe! Gotowy gulasz podajemy z ryżem lub chlebkiem kukurydzianym oraz świeżym oregano. Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować