Gulasz meksykański

4.5 (154 ocen)

To tak zwany gulasz- Chili con carne. Dość pikantne, łatwe do przygotowania danie z mielonego mięsa, na obiad czy kolację.

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego ( najlepiej wołowiny)
    2 puszki czerwonej fasoli
    1 puszkę pomidorów ( lub 3-4 świeże pomidory obrane ze skórki i pokrojone)
    2 ząbki czosnku
    3 średnie cebule
    opcjonalnie 1 puszka kukurydzy
    Ok. 0,5 l bulionu (może być z kostki)
    ok 1 łyżeczka sproszkowanego chilli lub mała, posiekana papryczka
    ok 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
    ok pół łyżeczki oregano
    pieprz, sól, cukier do smaku
    Oliwa lub olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz meksykański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na dużej ( wysokiej)patelni lub w garnku rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej pokrojoną w kostkę cebule. Następnie dodajemy do niej czosnek przeciskamy przez praskę, chilli, kmin i mieszamy ok pół minuty. Dodajemy mielone mięso i smażymy dalej mieszając, aż straci kolor surowizny. Wlewamy na patelnię pokrojone pomidory wraz z zalewą oraz bulion (tak by przykrył mięso) i resztę przypraw. Dusimy na małym ogniu 20 min. Fasole i kukurydzę odsączamy z zalewy, dodajemy do gulaszu. Gotujemy na małym ogniu następne 5- 10 min. Można podawać z ryżem, tortillą albo z pieczywem . Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować