To tak zwany gulasz- Chili con carne. Dość pikantne, łatwe do przygotowania danie z mielonego mięsa, na obiad czy kolację.
Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego ( najlepiej wołowiny)
2 puszki czerwonej fasoli
1 puszkę pomidorów ( lub 3-4 świeże pomidory obrane ze skórki i pokrojone)
2 ząbki czosnku
3 średnie cebule
opcjonalnie 1 puszka kukurydzy
Ok. 0,5 l bulionu (może być z kostki)
ok 1 łyżeczka sproszkowanego chilli lub mała, posiekana papryczka
ok 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
ok pół łyżeczki oregano
pieprz, sól, cukier do smaku
Oliwa lub olej do smażenia
Gulasz meksykański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na dużej ( wysokiej)patelni lub w garnku rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej pokrojoną w kostkę cebule. Następnie dodajemy do niej czosnek przeciskamy przez praskę, chilli, kmin i mieszamy ok pół minuty. Dodajemy mielone mięso i smażymy dalej mieszając, aż straci kolor surowizny. Wlewamy na patelnię pokrojone pomidory wraz z zalewą oraz bulion (tak by przykrył mięso) i resztę przypraw. Dusimy na małym ogniu 20 min. Fasole i kukurydzę odsączamy z zalewy, dodajemy do gulaszu. Gotujemy na małym ogniu następne 5- 10 min. Można podawać z ryżem, tortillą albo z pieczywem . Smacznego!
Komentarze