Czekoladowo-piernikowe muffinki z kremem czekoladowym

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Czekoladowo-piernikowe muffinki z kremem czekoladowym to świetny pomysł na małe co nieco do kawusi.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:

    150 g masła
    50 g czekolady gorzkiej
    20 g czekolady mlecznej
    1 łyżka kakao
    1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
    3 jajka
    1/3 szklanki cukru
    350 g mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    150 ml mleka (letniego)
    dżem z czarnej porzeczki

    Krem:

    50 g czekolady gorzkiej
    40 g czekolady mlecznej
    50 ml śmietanki kremówki
    150 g masła
    3 łyżki cukru pudru

    Dodatkowo:

    kolorowa posypka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Muffinki

Czekoladowo-piernikowe muffinki z kremem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku roztapiamy masło, czekolady, kakao, przyprawę do piernika (nie doprowadzamy do zagotowania!). Mieszamy aż powstanie jednolita masa, odstawiamy do schłodzenia.

    Jajka ubijamy wraz z cukrem. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, mleko oraz schłodzoną masę czekoladową, całość delikatnie miksujemy.

    Do silikonowych foremek na muffinki nakładamy łyżkę ciasta, łyżeczkę dżemu z czarnej porzeczki, znowu łyżkę ciasta. Piec przez ok. 20-22 minut w temp. 190 stopni.

    Śmietankę gotujemy w małym rondelku, gdy się zagotuje to ściągamy ją z ognia, dodajemy czekolady i mieszamy aż powstanie dość gęsta masa. Chłodzimy (najlepiej w lodówce przez kilka minut). Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy schłodzoną czekoladę i miksujemy do uzyskania gęstego, maślanego kremu. Za pomocą worka cukierniczego dekorujemy muffinki. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować