Czekoladowa baba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże mieszamy z ciepłym
mlekiem i 1/2 łyżeczki
cukru. Odstawiamy. Żółtka
ubijamy z resztą cukru w kąpieli
wodnej na puszystą masę.
Studzimy. Dodajemy roztopioną
i nieco wystudzoną
czekoladę, kakao i cukier waniliowy.
Mieszamy z rozczynem
i mąką. Wyrabiamy i odstawiamy
w ciepłe miejsce, aż
podwoi objętość.
2.Ciasto przekładamy do natłuszczonej
i oprószonej mąką
małej formy z kominem. Pieczemy
ok. 55 minut w temperaturze
170 °C. Studzimy.
3.Przygotowujemy polewę: do
mleka wsypujemy cukier i gotujemy
gęsty syrop. Lekko studzimy
i mieszamy z kakao oraz
mlekiem w proszku. Mieszając,
ponownie doprowadzamy do
wrzenia. Zdejmujemy z ognia.
Mieszamy z masłem i polewamy
babkę.
Komentarze