Czekoladowa baba

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Przepis przysłała czytelniczka "Prześlij Przepis"

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 25 dekagramów
    - żółtka: 6 sztuk
    - białka: 1 sztuka
    - cukier: 6 łyżek
    - drożdże (świeże): 4 dekagramy
    - czekolada gorzka: 10 dekagramów
    - kakao: 2 łyżeczki
    - mleko: 0.75 szklanki
    - cukier waniliowy: 1 opakowanie

    - mleko: 60 mililitrów
    - cukier: 11 dekagramów
    - mleko w proszku (pełne): 6 dekagramów
    - kakao: 3 dekagramy
    - masło: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Czekoladowa baba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże mieszamy z ciepłym
    mlekiem i 1/2 łyżeczki
    cukru. Odstawiamy. Żółtka
    ubijamy z resztą cukru w kąpieli
    wodnej na puszystą masę.
    Studzimy. Dodajemy roztopioną
    i nieco wystudzoną
    czekoladę, kakao i cukier waniliowy.
    Mieszamy z rozczynem
    i mąką. Wyrabiamy i odstawiamy
    w ciepłe miejsce, aż
    podwoi objętość.
  • 2. Ciasto przekładamy do natłuszczonej
    i oprószonej mąką
    małej formy z kominem. Pieczemy
    ok. 55 minut w temperaturze
    170 °C. Studzimy.
  • 3. Przygotowujemy polewę: do
    mleka wsypujemy cukier i gotujemy
    gęsty syrop. Lekko studzimy
    i mieszamy z kakao oraz
    mlekiem w proszku. Mieszając,
    ponownie doprowadzamy do
    wrzenia. Zdejmujemy z ognia.
    Mieszamy z masłem i polewamy
    babkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kakao Mleko

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować