Szpajza czekoladowa

4.46 (155 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Szpajza to tradycyjny śląski deser. Podaje się go przy wszystkich ważnych okazjach, jak komunie czy wesela, oraz wszystkie możliwe święta :)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - jajka: 5 sztuk
    - cukier: 5 łyżek
    - Żelatyna: 5 łyżeczek
    - kakao: 1 łyżka
    - wódka: 10 mililitrów
    - czekolada gorzka: 50 gramów
    - rodzynki namoczone w rumie: 100 gramów
    - śmietana kremówka: 100 mililitrów
Wystaw ocenę:

4.46 (155 ocen)

Zobacz również:

Desery Wódki Jajko

Szpajza czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biała ubić z cukrem, następnie dodać żółtka i jeszcze chwilkę ubijać.
    Gdy białka i żółtka się połączą, dodać kakao i ubijać na małych obrotach. Cały czas ubijając dodać wódkę.
  • 2. Żelatynę rozpuścić w jak najmniejszej ilości wody i wystudzoną, ale nie całkiem zimną wlać małym strumykiem i jeszcze delikatnie wymieszać mikserem.
  • 3. Przygotować 4 pucharki w których znaleźć powinny się kawałki czekolady i namoczone wcześniej rodzynki w rumie. Miksturę wlać do pucharków i delikatnie wymieszać z dodatkami, wstawić do lodówki do stężenia.
    Podawać z bitą śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Jajka Kakao Wódka Żelatyna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować