Składniki (dla 6 osób):
1 kg ugotowanych, sypkich ziemniaków
1/2 kg surowych ziemniaków
mąka ziemniaczana
sól
Proporcja ziemniaków w stosunku do mąki ziemniaczanej wynosi 4:1.
Czarne kluski śląskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie:
Krok 1. Ugotowane ziemniaki studzimy, następnie mielimy w maszynce.
Krok 2. Surowe ziemniaki obieramy, oczkujemy, myjemy i ucieramy na tarce o drobnych oczkach. Czekamy aż ściemnieją.
Krok 3. Utarte ziemniaki odciskamy i mieszamy ze zmielonymi, gotowanymi. Możemy też dodać skrobię, która osadziła się na dnie naczynia z odciśniętym płynem z ziemniaków.
Krok 4. Masę ziemniaczaną dokładnie wyrównujemy w naczyniu, wykrawamy 1/4 z nich i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Z powrotem dodajemy wykrojone ziemniaki do naczynia.
Krok 5. Zagniatamy ciasto na kluski.
Krok 6. Z ciasta formujemy niewielkie, okrągłe kluski, w każdej robimy palcem dziurkę.
Krok 7. Wkładamy kluski do osolonego wrzątku, mieszamy delikatnie, żeby nie przywarły do dna garnka i gotujemy na dużym ogniu aż wypłyną na powierzchnię.
Krok 8. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy czarne kluski jeszcze przez 15 minut.
Porady
Kluski śląskie czarne polecam polać sosem grzybowym, mięsnym albo pomidorowo-śmietankowym z koperkiem.
Komentarze