Czarne kluski śląskie

4.5 (174 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Niby takie same kluski ale jednak inne

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki (dla 6 osób):
    1 kg ugotowanych, sypkich ziemniaków
    1/2 kg surowych ziemniaków
    mąka ziemniaczana
    sól
    Proporcja ziemniaków w stosunku do mąki ziemniaczanej wynosi 4:1.
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Czarne kluski śląskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:

    Krok 1. Ugotowane ziemniaki studzimy, następnie mielimy w maszynce.
    Krok 2. Surowe ziemniaki obieramy, oczkujemy, myjemy i ucieramy na tarce o drobnych oczkach. Czekamy aż ściemnieją.
    Krok 3. Utarte ziemniaki odciskamy i mieszamy ze zmielonymi, gotowanymi. Możemy też dodać skrobię, która osadziła się na dnie naczynia z odciśniętym płynem z ziemniaków.
    Krok 4. Masę ziemniaczaną dokładnie wyrównujemy w naczyniu, wykrawamy 1/4 z nich i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Z powrotem dodajemy wykrojone ziemniaki do naczynia.
    Krok 5. Zagniatamy ciasto na kluski.
    Krok 6. Z ciasta formujemy niewielkie, okrągłe kluski, w każdej robimy palcem dziurkę.
    Krok 7. Wkładamy kluski do osolonego wrzątku, mieszamy delikatnie, żeby nie przywarły do dna garnka i gotujemy na dużym ogniu aż wypłyną na powierzchnię.
    Krok 8. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy czarne kluski jeszcze przez 15 minut.

Porady

Kluski śląskie czarne polecam polać sosem grzybowym, mięsnym albo pomidorowo-śmietankowym z koperkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować