CZARNE KLUSKI

4.5 (199 ocen)

  • 60 min

Jak ktoś woli szare albo niebieskie.

  • 60 min

Składniki:

  • -1 kg. ugotowanych ziemniaków
    -1 kg. utartych ziemniaków
    -1/4 objętości ziemniaków, mąki ziemniaczanej
    -1 jajko
    -sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Czarne kluski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Tyle samo ziemniaków surowych, zetrzeć jak na placki kartoflane.Przełożyć do ściereczki i odcisnąć. Wodę zlać a z dna mąkę dodać do ziemniaków.Zmieszać razem ziemniaki, uklepać i podzielić na 4 części. W miejsce jednej części wsypać mąkę ziemniaczaną. Przyprawić i dodać rozmącone jajko.Wymieszać i zagnieść. Formować okrągłe kluski. Gotować we wrzątku, pod przykryciem do momentu wypłynięcia klusek. Od czasu do czasu mieszając. Potem odkryć i gotować trochę dłużej niż kluski śląskie.Podawać z gulaszem albo usmażoną cebulką, usmażonym boczkiem, lub przyrumienioną na maśle,bułką tartą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować