Cytrynówka

4.45 (181 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Słońce zatrzymane w butelce

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10 dużych cytryn
    0,5 l wódki 40 % lub spirytusu jeśli chcemy mocniejszą
    niepełna szklanka cukru
    3/4 szklanki płynnego miodu- wybieramy miód jasnej barwy
    0,5 szklanki wody
Wystaw ocenę:

4.45 (181 ocen)

Cytrynówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cytryny dokładnie myjemy i sparzamy wrzątkiem. Obieraczką do warzyw zeskrobujemy żółtą skórkę z cytryn-uwaga tylko po wierzchu aby nasze obierki nie miały na sobie białej błonki. Następnie wszystkie skórki wkładamy do słoika i zalewamy wódką lub opcjonalnie spirytusem, szczelnie zamykamy i odkładamy w widne miejsce. W garnuszku rozpuszczamy cukier we wodzie, dodajemy miód , podgrzewamy aż wszystko się ładnie połączy i studzimy. Z obranych cytryn zdejmujemy białe błonki i wyciskamy sok- sok oraz wyciśnięte cytryny wkładamy do dużego słoja,zalewamy przestudzonym syropem i szczelnie zamykamy. Odkładamy w widne miejsce na 23 godziny.
    Po tym czasie zawartość obu słoików filtrujemy przez gazę, dokładnie wyciskając.Łączymy i przelewamy do butelek. Zostawiamy na 3-4 dni. Po tym czasie nasza cytrynówka jest gotowa do spożycia.

Porady

Najlepiej użyć cytryn ekologicznych, które nie są woskowane. Pozostałe skórki cytrynowe można wykorzystać np. do babeczek mocno cytrynowych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Alkohol Cytryna Likier Nalewka Wódka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować