10 dużych cytryn
0,5 l wódki 40 % lub spirytusu jeśli chcemy mocniejszą
niepełna szklanka cukru
3/4 szklanki płynnego miodu- wybieramy miód jasnej barwy
0,5 szklanki wody
1.Cytryny dokładnie myjemy i sparzamy wrzątkiem. Obieraczką do warzyw zeskrobujemy żółtą skórkę z cytryn-uwaga tylko po wierzchu aby nasze obierki nie miały na sobie białej błonki. Następnie wszystkie skórki wkładamy do słoika i zalewamy wódką lub opcjonalnie spirytusem, szczelnie zamykamy i odkładamy w widne miejsce. W garnuszku rozpuszczamy cukier we wodzie, dodajemy miód , podgrzewamy aż wszystko się ładnie połączy i studzimy. Z obranych cytryn zdejmujemy białe błonki i wyciskamy sok- sok oraz wyciśnięte cytryny wkładamy do dużego słoja,zalewamy przestudzonym syropem i szczelnie zamykamy. Odkładamy w widne miejsce na 23 godziny.
Po tym czasie zawartość obu słoików filtrujemy przez gazę, dokładnie wyciskając.Łączymy i przelewamy do butelek. Zostawiamy na 3-4 dni. Po tym czasie nasza cytrynówka jest gotowa do spożycia.
Porady
Najlepiej użyć cytryn ekologicznych, które nie są woskowane.
Pozostałe skórki cytrynowe można wykorzystać np. do babeczek mocno cytrynowych.
Komentarze