1.Cytryny dokładnie myjemy i przelewamy wrzątkiem. Obieramy cienko skórkę (najlepiej obieraczką do jarzyn). Wrzucamy do słoika (wystarczy 0,9 - litrowy).
2.Skórki wrzucamy do słoika (wystarczy 0,9 - litrowy).
Zagotowujemy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Gorącym syropem zalewamy skórki. Przykrywamy słoik (nie zakręcamy).
3.Cytryny obieramy z białej skóry, kroimy na grube plastry. Przekładamy do większego słoika (ok 1,5 l) i zalewamy spirytusem.
4.Obydwa słoiki odstawiamy w ciemne miejsce. Kilka razy potrząsamy.
5.Po 24 godzinach przecedzamy przez sito zawartość obu słoików do wspólnego naczynia, mieszamy i przelewamy do butelek.
6.Odstawiamy do przegryzienia. Możemy się częstować po co najmniej 3 dniach.
Porady
Z tej ilości składników wychodzi prawie 1,2 l cytrynówki.
Komentarze