Cytrynówka

4.82 (225 ocen)

Znakomita nalewka cytrynowa. Przepis dostałam od syna ;) (pełnoletni!)

Składniki:

  • 0,5 l spirytusu
    0,5 l wody
    1 szklanka cukru
    3-4 cytryny
Wystaw ocenę:

4.82 (225 ocen)

Zobacz również:

Napoje Nalewki Cytrynówka

Cytrynówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cytryny dokładnie myjemy i przelewamy wrzątkiem. Obieramy cienko skórkę (najlepiej obieraczką do jarzyn). Wrzucamy do słoika (wystarczy 0,9 - litrowy).
  • cytrynówka 1 2. Skórki wrzucamy do słoika (wystarczy 0,9 - litrowy).
    Zagotowujemy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Gorącym syropem zalewamy skórki. Przykrywamy słoik (nie zakręcamy).
  • cytrynówka 2 3. Cytryny obieramy z białej skóry, kroimy na grube plastry. Przekładamy do większego słoika (ok 1,5 l) i zalewamy spirytusem.
  • 4. Obydwa słoiki odstawiamy w ciemne miejsce. Kilka razy potrząsamy.
  • 5. Po 24 godzinach przecedzamy przez sito zawartość obu słoików do wspólnego naczynia, mieszamy i przelewamy do butelek.
  • 6. Odstawiamy do przegryzienia. Możemy się częstować po co najmniej 3 dniach.

Porady

Z tej ilości składników wychodzi prawie 1,2 l cytrynówki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Nalewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować