Kwaśny smak oraz goryczka pochodząca od cytryn przełamuje się z lekką nutą słodyczy pochodzącą od pomarańczy.
Nalewka robi furorę, gdzie tylko się pojawi!
50 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg cytryn
1 kg pomarańczy
500 g miodu wielokwiatowego
1 łyżka cukru
1 l spirytusu
1 l wody
Cytrynówka z pomarańczami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cytryny oraz pomarańcze myjemy w ciepłej wodzie, przekrawamy na pół, wrzucamy do dużego słoika i zalewamy spirytusem. Odstawiamy na 2-3 doby. Po tym czasie, wyciągamy owoce ze spirytusu i wyciskamy z nich sok. Wyciśnięty sok wlewamy do spirytusu.
2.Zagotowujemy litr wody i studzimy ją do temp. nie większej niż 60 stopni. W wodzie rozpuszczamy cukier oraz miód i mieszamy ze spirytusem. Na końcu przelewamy przez sitko i rozlewamy do butelek. Najlepsza jest schłodzona, po 2-4 tyg.
Komentarze