CYTRYNÓWKA Z POMARAŃCZAMI

4.33 (190 ocen)

  • 50 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kwaśny smak oraz goryczka pochodząca od cytryn przełamuje się z lekką nutą słodyczy pochodzącą od pomarańczy. 
Nalewka robi furorę, gdzie tylko się pojawi!

  • 50 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg cytryn
    1 kg pomarańczy
    500 g miodu wielokwiatowego
    1 łyżka cukru
    1 l spirytusu
    1 l wody
Wystaw ocenę:

4.33 (190 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Nalewki Cytrynówka

Cytrynówka z pomarańczami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cytryny oraz pomarańcze myjemy w ciepłej wodzie, przekrawamy na pół, wrzucamy do dużego słoika i zalewamy spirytusem. Odstawiamy na 2-3 doby. Po tym czasie, wyciągamy owoce ze spirytusu i wyciskamy z nich sok. Wyciśnięty sok wlewamy do spirytusu.
  • 2. Zagotowujemy litr wody i studzimy ją do temp. nie większej niż 60 stopni. W wodzie rozpuszczamy cukier oraz miód i mieszamy ze spirytusem. Na końcu przelewamy przez sitko i rozlewamy do butelek. Najlepsza jest schłodzona, po 2-4 tyg.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Alkohol Cytryna Miód Nalewka Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować