Cytrynowa babka

4.5 (162 ocen)

  • 15 min

wilgotna mocno cytrynowa babka

  • 15 min

Składniki:

  • 150 ml dżemu cytrynowego
    4 jajka
    1 szk cukru pudru
    2 łyżki cukru waniliowego
    1 i 1/3 szk mąki tortowej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    250 g margaryny
    Polewa :
    50 g czekolady mlecznej z cukrem strzelającym
    2 łyżki kremu czekoladowego
    2 łyżki mleka
    waniliowa posypka do ciast
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Desery

Cytrynowa babka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę stopić i wystudzić.
    Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sitko.
  • 2. Jajka wybić do miski, dodać cukier puder i cukier waniliowy i ubijać do momentu aż masa będzie biała.
    Do masy jajecznej dodać dżem i miksować aż się połączy razem z jajkami.
    Następnie nadal miksując dodawać po jednej łyżce mieszankę mąki.
  • 3. Na koniec wlewać margarynę ale nie przerywając miksowania.
    Gotową masę przelać do formy babkowej ( ja miałam bez kominka ) o średnicy u góry 22 cm wysmarowanej margaryną i wysypanej mąką.
  • 4. Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez
    55 minut.
    Upieczoną babkę wyjąć z formy i wystudzić.
  • 5. W kąpieli wodnej roztopić czekoladę z mlekiem i kremem czekoladowym i polać nim babkę.
    Na koniec posypać waniliową posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować