Cytrynowa babka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę stopić i wystudzić.
Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sitko.
2.Jajka wybić do miski, dodać cukier puder i cukier waniliowy i ubijać do momentu aż masa będzie biała.
Do masy jajecznej dodać dżem i miksować aż się połączy razem z jajkami.
Następnie nadal miksując dodawać po jednej łyżce mieszankę mąki.
3.Na koniec wlewać margarynę ale nie przerywając miksowania.
Gotową masę przelać do formy babkowej ( ja miałam bez kominka ) o średnicy u góry 22 cm wysmarowanej margaryną i wysypanej mąką.
4.Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez
55 minut.
Upieczoną babkę wyjąć z formy i wystudzić.
5.W kąpieli wodnej roztopić czekoladę z mlekiem i kremem czekoladowym i polać nim babkę.
Na koniec posypać waniliową posypką.
Komentarze