Curry z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso pokroić w paski wzdłuż włókien. Dodać przyprawa uniwersalna, curry, pieprz gałkę muszkatołowa i wymieszać dokładnie, żeby przyprawy pokryły całą powierzchnię mięsa. Odstawić do lodówki na co najmniej 1/2 godziny.
Następnie mięso dać na patelnię na rozgrzany olej z masłem i opiec z obu stron. Opieczone mięso przełożyć do miski.
2.Marchewkę i seler opłukać i pokroić w słupki. Paprykę pokroić w paseczki, a pora w krążki. Czosnek przecisnąć przez praskę.
Warzywa dać na patelnie (na tłuszcz po mięsie) i posmażyć 5 minut.
3.Dodać ryż, wymieszać, posmażyć jeszcze 3 minuty i podlać szklanką wody.
Dusić chwilę pod przykryciem, skosztować i ewentualnie jeszcze dodać do smaku przypraw. Dusić dalej, co jakiś czas mieszając i w razie potrzeby uzupełniać wodą wyparowany sos.
Curry będzie gotowe, gdy wszystkie składniki będą miękkie.
4.Gorącą potrawę wyłożyć na półmisek, posypać żółtym serem i dowolnie udekorować (u mnie paseczkami papryki).
Porady
Curry można przechować w lodówce i odgrzać, a także zamrozić.
Komentarze