Cukinia a’ la Ananas

4.5 (160 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

przepis bardzo popularny

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 kg cukinii, waga po obraniu
    14 szklanek wody/3 litry+1,5 szklanki/
    2 kwaski cytrynowe po 20 gram+ 2łyżeczki
    2 cukry waniliowe po 32 gram
    2 kg cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Cukinia a’ la ananas - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cukinia a'la ananas 1. Wodę zagotować, zestawić z ognia, wsypać kwasek, wymieszać do rozpuszczenia i wystudzić.
    Cukinię obrać, odrzucić nasiona, miąższ pokroić w kostkę.
    Zalać ją wodą z kwaskiem, przykryć i odstawić na 24 godziny.
    Następnie wodę odlać, ale zachować ją.
    Osączoną cukinię rozłożyć do słoiczków .
    Do wody zas dodać cukier i cukier waniliowy. Zagotować, mieszając do rozpuszczenia cukru.
    Gorącą zalewą zalać cukinię, słoiki zakręcić dobrze i pasteryzować 10 minut
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować