Cud, miód i orzeszki

4.49 (198 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Smakowite połączenie miodu, śmietanki i orzechów - w sam raz na świąteczny stół.Szybko znika z talerzy.

Składniki:

  • Ciasto:

    - 50 dag mąki
    - 1/2 szkl. cukru pudru
    - 15 dag miodu
    - 1/2 kostki masła
    - 2 jajka
    - 16 g cukru waniliowego (1 opakowanie )
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 1 czubata łyżeczka sody

    Krem:

    - 1/2 l śmietany 30%
    - 3 łyżki cukru pudru
    - 3 łyżki żelatyny
    - ok. 1/2 szkl. gorącej wody

    Dodatkowo:
    - 10 dag posiekanych drobno orzechów włoskich
    - puszka mleka skondensowanego (słodzonego)
Wystaw ocenę:

4.49 (198 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Kajmak Sosy Ciasto

Cud, miód i orzeszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać pokrojoną na kawałki margarynę "Plamę z Murzynkiem" i posiekać dobrze nożem. Dodać po łyżeczce proszku do pieczenia i sody. Ponownie dobrze posiekać. Wbić 2 całe jajka oraz dodać 15 dag miodu. Połączyć wszystkie składniki i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie równe części, a następnie rozwałkować każdą z nich na prostokąt. Przełożyć do blaszki (24 x 36 m ) wyłożonej papierem do pieczenia i piec każdą część oddzielnie 15-17 minut w temp. 180 stopni.
    Wystudzić.
  • 2. 3 łyżki żelatyny rozpuścić w ok. 1/2 szkl. gorącej wody. Przestudzić.
    Śmietanę ubić na sztywno dodają pod koniec ubijania 3 łyżki cukru pudru. Dobrze wymieszać. Na koniec ciągle ubijając śmietankę połączyć ją z chłodną żelatyną. Wyłożyć równomiernie całość śmietanki na jedną część ciasta i przykryć drugą. Docisnąć.
  • 3. Mleko skondensowane gotować 3 godziny, a następnie ostudzonym posmarować wierz ciasta i posypać posiekanymi drobno orzechami włoskimi.
    Schłodzić w lodówce.

    Przełożenie ciasta:

    Ciasto miodowe - śmietanka - ciasto miodowe - mleko skondensowane - orzechy

Porady

Jeśli nie mamy mleka skondensowanego śmiało można je zastąpić masą kajmakową lub sosem toffi do gofrów. Ciasto najlepiej smakuje i kroi się następnego dnia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować