Cud, miód i orzeszki

4.49 (198 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Smakowite połączenie miodu, śmietanki i orzechów - w sam raz na świąteczny stół.Szybko znika z talerzy.

Składniki:

  • Ciasto:

    - 50 dag mąki
    - 1/2 szkl. cukru pudru
    - 15 dag miodu
    - 1/2 kostki masła
    - 2 jajka
    - 16 g cukru waniliowego (1 opakowanie )
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 1 czubata łyżeczka sody

    Krem:

    - 1/2 l śmietany 30%
    - 3 łyżki cukru pudru
    - 3 łyżki żelatyny
    - ok. 1/2 szkl. gorącej wody

    Dodatkowo:
    - 10 dag posiekanych drobno orzechów włoskich
    - puszka mleka skondensowanego (słodzonego)
Wystaw ocenę:

4.49 (198 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Kajmak Sosy Ciasto

Cud, miód i orzeszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać pokrojoną na kawałki margarynę "Plamę z Murzynkiem" i posiekać dobrze nożem. Dodać po łyżeczce proszku do pieczenia i sody. Ponownie dobrze posiekać. Wbić 2 całe jajka oraz dodać 15 dag miodu. Połączyć wszystkie składniki i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie równe części, a następnie rozwałkować każdą z nich na prostokąt. Przełożyć do blaszki (24 x 36 m ) wyłożonej papierem do pieczenia i piec każdą część oddzielnie 15-17 minut w temp. 180 stopni.
    Wystudzić.
  • 2. 3 łyżki żelatyny rozpuścić w ok. 1/2 szkl. gorącej wody. Przestudzić.
    Śmietanę ubić na sztywno dodają pod koniec ubijania 3 łyżki cukru pudru. Dobrze wymieszać. Na koniec ciągle ubijając śmietankę połączyć ją z chłodną żelatyną. Wyłożyć równomiernie całość śmietanki na jedną część ciasta i przykryć drugą. Docisnąć.
  • 3. Mleko skondensowane gotować 3 godziny, a następnie ostudzonym posmarować wierz ciasta i posypać posiekanymi drobno orzechami włoskimi.
    Schłodzić w lodówce.

    Przełożenie ciasta:

    Ciasto miodowe - śmietanka - ciasto miodowe - mleko skondensowane - orzechy

Porady

Jeśli nie mamy mleka skondensowanego śmiało można je zastąpić masą kajmakową lub sosem toffi do gofrów. Ciasto najlepiej smakuje i kroi się następnego dnia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować