Półkruche ciasto miodowe przekładane masa z kaszy manny a do tego mus truskawkowy i biszkopciki. Całość tworzy nadzwyczaj udaną kompozycję. Zapraszam do spróbowania, :)
Truskawki i miód czyli ciasto cud! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować ciasto: składniki połączyć i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie równe części.Każdą część rozwałkować, podsypując lekko mąką na placek. Formę o wymiarach 35 x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i umieścić w niej jeden z placków, wyrównując brzegi.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut w temperaturze 160- 170 stopni - funkcja z termoobiegiem ( bez termoobiegu 180 stopni). W ten sam sposób upiec drugi placek. Ostudzić.
2.Kaszę ugotować na mleku, dodać cukry, wymieszać, zestawić z ognia i wystudzić. Do wystudzonej masy dodać utarte masło i aromat, utrzeć na jednolitą masę.Wystudzone ciasto przełożyć masą, posmarować lekko dżemem truskawkowym i przykryć drugim plackiem.
3.Galaretki razem rozpuścić w 250 ml gorącej wody, odstawić do wystudzenia. Truskawki zmiksować z cukrem, dodać wystudzoną, lekko tężejącą galaretkę, ponownie zmiksować. Odstawić, gdy zacznie tężeć powoli wykładać na ciasto, wyrównując powierzchnię. Na końcu ułożyć biszkopty, lekko je dociskając.
Komentarze