Crostini alla pizzaiola czyli po naszemu grzanki to podobno danie rodem z południa Italii. Mam nadzieję, że moja wersja też przypadłaby do gustu rodowitym Włochom...
Crostini alla pizzaiola - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzewamy piekarnik do 240 stopni. Pieczemy w nim przez chwilę chleb - ważne, by grzanek nie przypalić.
2.Następnie nacieramy podpieczone kromki chleba ząbkiem czosnku i smarujemy cienko pesto. Na każdej grzance układamy pomidora pokrojonego w cienkie plasterki, solimy i pieprzymy. Na pomidorze układamy listki bazylii, plasterek mozzarelli i filecik anchois. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem.
3.Nasze grzanki wstawiamy znowu do piekarnika na 5-10 minut - czekamy aż mozarella się zarumieni. Wyjmujemy z piekarnika, ozdabiamy listkamimi bazylii i kroplą oliwy. Podajemy gorące.
Smacznego!
Komentarze