Spaghetti alla Puttanesca

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Kuchnia Włoska ma w sobie coś, co czyni ją zwyczajnie fantastyczną. Zachwyca różnorodnością smaków, dbałością o każdy składnik, a przede wszystkim prostotą. I za tą prostotę właśnie ją kocham! Ta wersja Puttanesca serwowana w regionach Lazio i Campania jest chyba najbardziej popularna. Zawiera skąpane w słońcu pomidory, wspaniałą oliwa z oliwek, kapary, anchois i czarne oliwki. To naprawdę niebywałe, że z kilku prostych składników, w zaledwie 15 minut można wyczarować tak wspaniałe danie! Jeśli chcecie zasmakować Italii i poczuć się jak na włoskich wakacjach, koniecznie przygotujcie to fantastyczne danie. Wystarczy zadbać o najlepsze produkty, aby cieszyć się niebywałym, neapolitańskim smakiem.

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 350 g makaronu spaghetti
    500 g krojonych pomidorów z puszki
    100 g oliwek czarnych Gaeta
    40 g anchois w oleju
    40 g kaparów w zalewie solonej
    ¼ łyżeczki peperonciono
    2 ząbki czosnku
    3 łyżki oliwy z oliwek
    pieprz czarny
    sól *

    Dodatkowo

    5 gałązek natki pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ryba Dania z makaronem

Spaghetti alla puttanesca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Kapary płuczemy na sitku zimną wodą, aby pozbyć się nadmiaru soli. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty czosnek, peperoncino, posiekane kapary oraz anchois. Oliwki kroimy na połówki i dodajemy do pozostałych składników na patelni. Całość podsmażamy przez 5 minut na małym ogniu, mieszając. Po tym czasie dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy czarnym pierzem. Kontynuujemy gotowanie przez kolejne 10 minut. Do sosu dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz makaron. Całość dokładnie mieszamy do połączenia się składników i podgrzewamy na małym ogniu jeszcze przez minutę. Danie serwujemy od razu.

    Odnośniki

    * z solą należy uważać, gdyż anchois jak i kapary są dość słone. Ja nie dodawałam soli w ogóle

Porady

- sos serwujemy tylko z długim makaronem, omijamy krótki typu kokardki czy rurki - w sezonie można wykorzystać świeże pomidory, najlepiej Sam Marzano - do dania absolutnie nie podajemy parmezanu! Włosi nigdy używają tego rodzaju sera do ryb i owoców, za to kwestią konieczności są tu kapary - danie świetnie uzupełni lampka musującego katalońskiego wina białego Cava Palau Semi Seco lub Cava Mont Marçal Gran Cuvée Brut Reserva

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Anchois Kapary Makaron Pomidor Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (153 ocen)

Penne puttanesca

To może cię zainteresować