Spaghetti alla Puttanesca

  • wyświetlono: 60 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Kuchnia Włoska ma w sobie coś, co czyni ją zwyczajnie fantastyczną. Zachwyca różnorodnością smaków, dbałością o każdy składnik, a przede wszystkim prostotą. I za tą prostotę właśnie ją kocham! Ta wersja Puttanesca serwowana w regionach Lazio i Campania jest chyba najbardziej popularna. Zawiera skąpane w słońcu pomidory, wspaniałą oliwa z oliwek, kapary, anchois i czarne oliwki. To naprawdę niebywałe, że z kilku prostych składników, w zaledwie 15 minut można wyczarować tak wspaniałe danie! Jeśli chcecie zasmakować Italii i poczuć się jak na włoskich wakacjach, koniecznie przygotujcie to fantastyczne danie. Wystarczy zadbać o najlepsze produkty, aby cieszyć się niebywałym, neapolitańskim smakiem.

Logo czarne 800 i 150
  • 2 porcje
  • 15min
  • Łatwy

Składniki

350 g makaronu spaghetti
500 g krojonych pomidorów z puszki
100 g oliwek czarnych Gaeta
40 g anchois w oleju
40 g kaparów w zalewie solonej
¼ łyżeczki peperonciono
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
pieprz czarny
sól *

Dodatkowo

5 gałązek natki pietruszki

Sposób przygotowania przepisu:

Spaghetti alla Puttanesca

  • 1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Kapary płuczemy na sitku zimną wodą, aby pozbyć się nadmiaru soli. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty czosnek, peperoncino, posiekane kapary oraz anchois. Oliwki kroimy na połówki i dodajemy do pozostałych składników na patelni. Całość podsmażamy przez 5 minut na małym ogniu, mieszając. Po tym czasie dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy czarnym pierzem. Kontynuujemy gotowanie przez kolejne 10 minut. Do sosu dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz makaron. Całość dokładnie mieszamy do połączenia się składników i podgrzewamy na małym ogniu jeszcze przez minutę. Danie serwujemy od razu.

    Odnośniki

    * z solą należy uważać, gdyż anchois jak i kapary są dość słone. Ja nie dodawałam soli w ogóle

Porady

- sos serwujemy tylko z długim makaronem, omijamy krótki typu kokardki czy rurki
- w sezonie można wykorzystać świeże pomidory, najlepiej Sam Marzano
- do dania absolutnie nie podajemy parmezanu! Włosi nigdy używają tego rodzaju sera do ryb i owoców, za to kwestią konieczności są tu kapary
- danie świetnie uzupełni lampka musującego katalońskiego wina białego Cava Palau Semi Seco lub Cava Mont Marçal Gran Cuvée Brut Reserva

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Pomidorykuchnia włoskarybyMakaronyzdrowokaparyfitanchois

Komentarze

Podobne przepisy

Spaghetti peperoncino

Dodane przez: zielonakuchniablog

Spaghetti peperoncino

Banalne, kilkuskładnikowe, a jednocześnie...

Spaghetti z klopsikami z tofu

Dodane przez: Kuchnia Koloru Blond

Spaghetti

Jeśli ktoś jest miłośnikiem spaghetti...

image-25niggn

Dodane przez: Maria da leccarsi le dita

ZAPIEKANY MAKARON RURKI po BOLOŃSKU (CANNELONI...

Pyszny niedzielny obiad. Alternatywa...

Spaghetti z warzywami

Dodane przez: 2milutka

Spaghetti z warzywami

Nie znam nikogo kto by nie lubił...

Spaghetti

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Spaghetti z sosem bolońskim

Nie maiłam zamiaru wstawiać tutaj...

Spaghetti bolognese

Dodane przez: MałaMi

Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese to danie, które...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE