Cielęcina duszona z warzywami

4.5 (149 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Cielęcina duszona z marchewką, jabłkiem, porem i szałwią. Bez tłuszczu.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - cielęcina z udźca: 250 gramów
    - marchewka surowa: 2 sztuki
    - jabłko winne: 1 sztuka
    - por(mała): 1 sztuka
    - szałwia świeża: 2 łyżki
    - białe wino: 100 mililitrów
    - woda: 0.25 szklanki
    - sól, pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cielęcina duszona z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew oraz jabłko ucieramy na tarce o dużych oczkach. Pora kroimy w plasterki. Liście szałwii siekamy drobno.
  • 2. Mięso należy podzielić na plastry, każdy z nich delikatnie rozbić.
  • 3. Mięso smażymy na patelni bez tłuszczu przez 2-3 minuty z każdej strony.
  • 4. Mięso przekładamy do garnka, dolewamy wodę, dodajemy sól. Dusimy pod przykryciem na bardzo małym gazie. Dusimy przez około 25 minut.
  • 5. Dodajemy startą marchew, jabłko, pora oraz szałwię. Całość zalewamy winem i dusimy pod przykryciem przez kolejne 35 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować