Tarta z łososiem, fasolką i selerem naciowym.

0 (0 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Średni

Przepis na tartę o średnicy 29 cm.

  • Dla 1 osoby
  • Średni

Składniki:

  • SKłADNIKI NA CIASTO:
    - mąka: 300 gramów
    - masło: 200 gramów
    - jedno jajko: 1 sztuka
    - pół łyżeczki soli,: 0.5 łyżeczki
    WYPEłNIENIE:
    - filet z łososia(świeży): 350 gramów
    - seler naciowy: cztery łodygi,: 4 sztuki
    - zielona fasolka: 200 gramów
    - eden średni por: 1 sztuka
    - śmietanka: 30% 300 ml: 300 mililitrów
    - jaja kurze: 3 sztuki
    - sól i pieprz do smaku: 1 sztuka
    - gałka muszkatołowa: 0.5 łyżeczki
    - masło (zimne): 3 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z łososiem, fasolką i selerem naciowym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło kroimy w kostkę, łączymy z mąką jajkiem i solą. Wyrabiamy ciasto, zagniatamy kulę. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Po wyjęciu z lodówki, ciasto wałkujmy i wyklejamy nim formę, spód tarty dziurkujmy widelcem. Pieczemy przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym na 200 stopni.
  • 2. Łososia solimy, dodajemy pół łyżeczki masła. Zawijamy w srebrną folię i wkładamy do piekarnika na około 15 minut.
  • 3. Upieczoną tartę studzimy. Mięso łososia oddzielamy od skóry i rozdzielamy na mniejsze kawałki.
  • 4. Łososia solimy dodajemy pół łyżeczki masła. Zawijamy w srebrną folię i wkładamy do piekarnika na około 15 minut.
    Fasolkę kroimy na dwu centymetrowe kawałki. Pora oraz łodygi selera kroimy w plastry. Warzywa podsmażamy na maśle.
  • 5. Śmietanę mieszamy z jajkami. Dodajmy sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową.
  • Tarta 6. Łososia z warzywami przekładamy na upieczony spód tarty. Zalewamy śmietaną z jajkami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na około 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować