Tarta z łososiem, fasolką i selerem naciowym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło kroimy w kostkę, łączymy z mąką jajkiem i solą. Wyrabiamy ciasto, zagniatamy kulę. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Po wyjęciu z lodówki, ciasto wałkujmy i wyklejamy nim formę, spód tarty dziurkujmy widelcem. Pieczemy przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym na 200 stopni.
2.Łososia solimy, dodajemy pół łyżeczki masła. Zawijamy w srebrną folię i wkładamy do piekarnika na około 15 minut.
3.Upieczoną tartę studzimy. Mięso łososia oddzielamy od skóry i rozdzielamy na mniejsze kawałki.
4.Łososia solimy dodajemy pół łyżeczki masła. Zawijamy w srebrną folię i wkładamy do piekarnika na około 15 minut.
Fasolkę kroimy na dwu centymetrowe kawałki. Pora oraz łodygi selera kroimy w plastry. Warzywa podsmażamy na maśle.
5.Śmietanę mieszamy z jajkami. Dodajmy sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową.
6.Łososia z warzywami przekładamy na upieczony spód tarty. Zalewamy śmietaną z jajkami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na około 20 minut.
Komentarze