Jagnięcina duszona z warzywami

4.5 (197 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszne i lekki danie w śródziemnomorskim klimacie.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - jagnięcina bez kości: 250 gramów
    - szalotki: 140 gramów
    - cukinia: 2 sztuki
    - Czerwona papryka: 1 sztuka
    - zielona papryka: 1 sztuka
    - pomarańczowa papryka: 1 sztuka
    - czosnek: 1 ząbek
    - pomidorki koktajlowe: 250 gramów
    - bulion warzywny: 150 mililitrów
    - olej: 2 łyżki
    - kumin: 1 łyżeczka
    - słodka papryka: 1 łyżeczka
    - zmielone nasiona kolendry: 1 łyżeczka
    - mięta: 1 łyżeczka
    - sól: 1 łyżeczka
    - posiekana kolendra: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Jagnięcina duszona z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso czyścimy ze ścięgien i tłuszczu po czym kroimy w kostkę. Szalotki kroimy w poprzek na pół. Na patelni rozgrzewamy olej i na dużym ogniu smażymy mięso i szalotki przez 2-3 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię , nieco zmniejszamy ogień i smażymy dalsze 3 – 4 minut aż warzywa zaczną mięknąć.
  • 2. Dodajemy wszystkie przyprawy (prócz naci kolendry), czosnek pokrojony na plasterki oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Zmniejszamy ogień i smażymy przez 5 minut często mieszając.
  • 3. Dodajemy gorący bulion oraz pomidorki. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Przed podaniem posypujemy nacią kolendry. Podajemy z ryżem, ziemniakami lub białym pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować