Cielęcina duszona w mleku

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Delikatne mięso cielęce duszone w mleku .... spróbujcie koniecznie.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 1,5 kg ligawy cielęcej
    1 l mleka
    2 łyżki oleju
    2 łyżki masła
    gałązki świeżego rozmarynu
    świeżo starta gałka muszkatołowa (pół łyżeczki
    goździki (5-6)
    4 ząbki czosnku
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cielęcina duszona w mleku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cielęcina duszona w mleku 1. Mięso obsmażyłem na rumiano ze wszystkich stron na maśle i oleju (żeby zamknąć pory w mięsie).
    Do garnka wlałem odrobinę wody, po jej zagotowaniu, dolałem mleko (żeby mleko się nie przypaliło), dodałem rozgniecione ząbki czosnku, pozostałe przyprawy, zagotowałem.
    Obsmażone mięso oprószyłem solą i pieprzem i włożyłem do wrzącego mleka. Dusiłem pod przykryciem około godziny.
    Po tym czasie wyjąłem mięso, które potem trzymałem w cieple. Sos odparowywałem tak długo, aż zgęstniał, (można zagęścić mąką wtedy skróci się czas ). Przecedziłem, aby sos był gładki. Doprawiłem jeszcze do smaku.
    Mięso pokroiłem w plastry, ułożyłem na ogrzanym półmisku, polałem sosem. Podałem z młodymi ziemniakami i buraczkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować