Cielęcina duszona w mleku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso obsmażyłem na rumiano ze wszystkich stron na maśle i oleju (żeby zamknąć pory w mięsie).
Do garnka wlałem odrobinę wody, po jej zagotowaniu, dolałem mleko (żeby mleko się nie przypaliło), dodałem rozgniecione ząbki czosnku, pozostałe przyprawy, zagotowałem.
Obsmażone mięso oprószyłem solą i pieprzem i włożyłem do wrzącego mleka. Dusiłem pod przykryciem około godziny.
Po tym czasie wyjąłem mięso, które potem trzymałem w cieple. Sos odparowywałem tak długo, aż zgęstniał, (można zagęścić mąką wtedy skróci się czas ). Przecedziłem, aby sos był gładki. Doprawiłem jeszcze do smaku.
Mięso pokroiłem w plastry, ułożyłem na ogrzanym półmisku, polałem sosem. Podałem z młodymi ziemniakami i buraczkami.
Komentarze