Cielęcina dijon

  • wyświetlono: 174 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Delikatne mięso w aromatycznym sosie

DSC_8347
  • 2 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

50 dkg udźca cielęcego
100 g boczku
1 cebula
1/2 szklanki białego wina
1/2 szklanki bulionu
1/2 szklanki kremówki
3 łyżki musztardy dijon
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
płaska łyżka mąki
łyżeczka ziół prowansalskich
sól
pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Cielęcina dijon

  • 1. Z mięsa usunąć błonki i pokroić na kotlety, posypać pieprzem i obsmażyć na maśle z olejem. Zdjąć z patelni. Na tłuszcz ze smażenia mięsa wrzucić pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę oraz pokrojony drobno boczek. Podsmażyć. Oprószyć mąką, wlać wino i bulion. Wymieszać i gotować, aż połowa płynu odparuje. Dodać musztardę, zioła, wlać śmietanę i włożyć mięso. Dusić pod przykryciem na średnim ogniu ok. 10 min, aż mięso zmięknie. Na koniec posypać solą. Podawać np. z ziemniakami z wody.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sos musztardowycielęcinamięso w sosieudziec cielęcysos mięsasos dijon

Komentarze

Podobne przepisy

Cielęcina z brukselką w koperkowym sosie

Dodane przez: 2milutka

Cielęcina z brukselką w koperkowym sosie

Cielęcina dość rzadko gości w naszym...

Cielęcina z kolorową jajecznicą

Dodane przez: Jaga85

Cielęcina z kolorową jajecznicą

Tak przygotowane mięso podaje w...

bitki

Dodane przez: asienka29

CIELĘCINA W SOSIE WŁASNYM

Bardzo proste,mój synek uwielbia...

Cielęcina z pomarańczą

Dodane przez: Gregorhspeed

Cielęcina z pomarańczą

Aromatyczna potrawka z pomarańczą...

Cielęcina duszona w mleku

Dodane przez: Gregorhspeed

Cielęcina duszona w mleku

Delikatne mięso cielęce duszone...

image-0baeh0q

Dodane przez: malesia3

Cannelloni z cielęciną

Pyszna propozycja dla wielbicieli...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE