Mięciutkie ucierane ciasto. Pyszne i pachnące pomarańczą. Idealne na podwieczorek. Polecam.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
5 jajek
15 dag masła lub margaryny
pół szklanki cukru
1 szklanka mąki tortowej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z jednej pomarańczy
Dodatkowo:
ewentualnie cukier puder do oprószenia
masło lub margaryna do posmarowania blaszki
bułka tarta do posypania blaszki
Ciasto z pomarańczową nutką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka ucieramy z masłem lub margaryną i cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy otartą skórkę z pomarańczy, ucieramy chwilkę, wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i dokładnie ucieramy.
2.Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z utartym ciastem.
3.Ciasto przekładamy do wcześniej posmarowanej masłem i margaryną foremki keksówki i posypanej bułką tartą o wymiarach 7 cm x 30 cm x 8 cm.
4.Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem i studzimy, jeszcze ciepłe ciasto wyjmujemy z foremki.
5.Upieczone ciasto można oprószyć cukrem pudrem.
Porady
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Ciasto można oprószyć cukrem pudrem.
Ciasto można pokroić na około 12 porcji.
Komentarze